Najam jedrilica ili charter u Hrvatskoj je svake godine sve traženiji među jedriličarima iz cijelog svijeta. Hrvatska obala sa svojim reljefnim i strukturno – geološkim osobitostima jedna je od najprivlačnijih svjetskih destinacija nautičkog turizma. Jedinstvenost arhipelaga, s čak 1244 otoka, otočića, hridi i grebena te brojnim uvalama, zatonima i zaljevima, svrstavaju je među najrazvedenije i najljepše obale Europe. Blaga mediteranska klima te veliki broj sunčanih sati uvjetuju ugodnu plovidbu i izvan same ljetne sezone. Kako je Jadransko more mirno more, bez jakih struja i velikih valova, pruža idealne uvjete za nautički turizam. Osobito zbog svojih svojstava: topline (prosječna temperatura mora ljeti je od 22°C do čak 27°C), relativne plitkosti te visoke slanosti. Nadalje, čistoća mora, izrazita prozirnost (i do 50 m), bogatstvo podmorja koje uvjetuje intenzivnost i raznolikost nijansi plave boje, stapa se sa slikovitošću same obale.

Vjetrovi na Jadranu

Za charter u Hrvatskoj je bitno da hrvatska obala i otoci budu na glasu kao sigurni za jedriličare, stoga je bitno poznavati vremenske uvjete kako bi se izbjegle nesreće. Vjetrovi, kao najvažniji elementi za jedrenje, razlikuju se po smjerovima odakle pušu. Glavni vjetrovi na Jadranu u ljetnom periodu jesu bura, jugo i maestral. Bura je sjeveroistočni vjetar koji se naglo pojavljuje, suh je i hladan, a može puhati u jačim udarima. Sličan buri je i sjeverni vjetar tramontana, ali je manje nepredvidljiv. Jugo je vlažan i topao vjetar koji puše od smjera jugoistoka do juga (tzv. oštro). Postupno jača kroz nekoliko dana kada može postići olujnu jačinu te ponekad završava izrazito jakim jugozapadnim vjetrom – lebićem. Maestral je sjeverozapadni dnevni vjetar koji puše po lijepom vremenu, svjež je i ugodan te jača tijekom dana. Pruža idealne uvjete za jedrenje. U ljetnim noćima čest je i burin, sjeverni vjetar koji puše s kopna. Zagrijavanje površine mora i uzdizanje velikih količina vlažnog zraka ljeti često uzrokuje jake i kratke oluje, nevere ili neverine. Tijekom plovidbe preporuča se slušati najave na CH 16 VHF (obalnih radio postaja Rijeka, Split i Dubrovnik) za redovita vremenska izvješća, vremenska upozorenja i radio oglase za nautičare.

Marine

Nautički turizam prepoznati je dio hrvatske turističke ponude pa je duž obale smješteno čak 97 nautičkih luka, od čega je 56 marina. Charter u Hrvatskoj ovisi o kvalitetnim marinama. Marine pružaju sigurne uvjete za boravak i bogate sadržaje za opskrbu tijekom plovidbe, u skladu s uvjetima poslovanja te pravilima i dužnostima tijekom boravka na vezu. Cijene veza ovise o dužini broda te o lokaciji luke. Osobito zanimljiv jedriličarima je prostor srednjeg Jadrana (od Zadra do Dubrovnika), stoga je marina Kaštela na idealnoj poziciji za početak jedriličarske avanture hrvatskom obalom. Gotovo je nemoguće tijekom jednotjednog ili dvotjednog boravka na jedrilici obići i posjetiti sve zanimljive destinacije. Stoga je potrebno unaprijed planirati plovidbene rute i predvidjeti pravovremeni povratak u matičnu luku.

Bliže obali

Plovidbene rute sjeverno od Kaštela uključivat će svojevrsni grad – muzej Trogir sa svojom rivijerom, Šibensku rivijeru sa slikovitim Primoštenom, turistički atraktivnim Vodicama i Tribunom i otokom Murterom s bogatstvom turističkih sadržaja i slikovitih uvala te mjestom Jezera kao ribarskim središtem. Posebno je zanimljivo područje Nacionalnog parka Kornati. To je otočje s brojnim uvalama i malim konobama s domaćim specijalitetima, a zanimljiv je i Skradin blizu NP Krka. Zadarska rivijera svojom obalom, brojnim uvalama i otocima te pogodnim vjetrom također je privlačno odredište za jedriličare. Područje južno od Kaštela, uz sam Split kao središte Dalmacije, nudi turistički atraktivnu Omišku i Makarsku rivijeru (Baška voda, Brela). Posebno mjesto među jedriličarskim rutama zauzimaju otoci.

Otvoreno more

Otoci Šolta, s uvalom Maslinica, Brač, s zaštićenom lukom Milna ili mjestom Bol poznatom po pješčanoj plaži Zlatni rat, otok Korčula s brojnim uvalama i bogatom mediteranskom vegetacijom te otok Hvar, sa srednjovjekovnim Starim Gradom i gradom Hvarom, središtem za zabavu i noćni život te osobitim arhipelagom uz jugozapadnu obalu otoka, poznatim nautičarskim odredištem Paklenim otocima s marinom Palmižana, neizostavan su dio jedriličarskih ruta, bilo da je riječ o potrazi za mirnim i skrovitim primorskim prirodnim ljepotama ili mjestima s bogatim kulturno – tradicijskim, zabavnim i gastronomskim sadržajem. Osobito su zanimljivi pučinski otoci Biševo, „rajski otok“, s poznatom Modrom spiljom, Vis koji nudi autentičnost dalmatinskog otočkog života te Lastovo s jedinstvenim Parkom prirode Lastovsko otočje. Krajnje južne rute obuhvaćat će Nacionalni park otok Mljet, elafitsko otočje: Šipan, Lopud i Koločep. Na samom jugu su Cavtat, te najpoznatije turističko i kulturno središte Jadrana, grad Dubrovnik.

Charter u Hrvatskoj može biti velika avantura i vrhunski doživljaj. Svakako, uvid u nautički peljar, turističke karte te mrežne stranice lokalnih turističkih zajednica bit će od pomoći. Bar pri otkrivanju manje poznatih, jednako slikovitih uvala i otočnih mjesta. Sigurno će upotpuniti doživljaj plovidbe hrvatskom obalom, jedinstvenim skladom tradicije pomorstva, kulturne baštine i prirodnih bogatstava.