Provesti godišnji odmor jedreći samo je po sebi izazov, ali izazov je još veći ako su djeca na jahti. Ma koliko se u prvi trenutak činilo teško, plovidba s djecom je jedinstvena prilika kako za stjecanje novih iskustava i učenje, tako i za obiteljsko druženje. Pomno i unaprijed planirati vrijeme predviđeno za boravak na jahti važno je i kod odraslih, a osobito kod djece. Neposredno prije planiranog ukrcaja potrebno je predstaviti djeci zamišljeni način provođenja odmora, upoznati ih s planom putovanja te jasno odrediti pravila ponašanja na jahti koje je preporučljivo iznova ponavljati i tijekom plovidbe. Boravak djece na jahti prvenstveno je odluka roditelja što iziskuje i njihovu punu odgovornost.

Briga o sigurnosti

Sigurnost svih putnika, a osobito na prvom je mjestu tijekom cijele plovidbe. Djeci odmah po ukrcaju treba pokazati jahtu koja će biti njihov privremeni dom tijekom predstojećeg razdoblja, izložiti im pravila ponašanja na jahti te način upotrebe zajedničkih prostorija, osobito toaleta. Potrebno ih je upoznati s načinom kretanja na jahti radi izbjegavanja padova i ozlijeda. Poželjno je da jahta ima sigurnosnu mrežu duž palube kako bi se spriječio pad u more. Svako dijete treba imati prsluk za spašavanje primjerene veličine koji treba odmah isprobati te ga nositi prilikom plovidbe. Djeci treba zabraniti boravak na pramcu za vrijeme plovidbe bez pratnje odrasle osobe te boravak na palubi za lošeg vremena. Također ih treba naučiti silaziti u more pomoću ljestava te ih upozoriti da ne plivaju u blizini krme i propelera.

Briga o zdravlju

Kad su djeca na jahti, oprez nikad nije na odmet. Djeca su osjetljivija na promjene okoliša od odraslih. Česte su manje zdravstvene poteškoće tijekom plovidbe pa je preporučljivo ponijeti prikladne medicinske pripravke. Jedna od najčešćih tegoba je morska bolest, pri čemu djetetu treba osigurati boravak i mirovanje na svježem zraku. U slučaju grlobolje, uhobolje i povišene temperature treba imati pri ruci prikladne lijekove. Također treba imati u vidu i manje ozljede i ogrebotine, ali i ubode kukaca, poput komaraca. Posebno treba voditi brigu o eventualnim utvrđenim alergijskim reakcijama. U slučaju kroničnih bolesti, djetetu je potrebno ponijeti dovoljnu količinu lijekova koje uzima, kao i medicinsku dokumentaciju. Posebno treba brinuti o zaštiti od sunca i uv zračenja, koristiti vodootporne kreme s visokim stupnjem zaštite te osigurati fizičku zaštitu od sunca, osobito kod beba i manje djece.

Odjeća, hrana & piće

Djeci je potrebno ponijeti dovoljnu količinu prikadne odjeće i obuće za boravak na jahti, u moru i na obali. Kako su djeca češće gladna od odraslih, a boravak na svježem morskom zraku dodatno povećava želju za jelom, treba im osigurati dovoljnu količinu zdravih, primjerenih i redovitih obroka. Pošto djeca na jahti, ali i obično često zaborave redovito piti i zatraže piće tek kada se javi osjećaj žeđi, što je već prvi stupanj dehidracije, osobito treba brinuti o uzimanju dovoljne količine tekućine.Kako bi se održala dječja pozornost i zainteresiranost prilikom plovidbe, bolje je planirati kraće udaljenosti između odredišta (primjerice, umjesto 4 sata plovidbe planirati dvije rute po dva sata). Pritom djeci treba omogućiti kupanje, igranje i uživanje u moru.

Djeca na jahti – kad kupanje dosadi…

Roditelji su dužni unaprijed se raspitati i planirati putovanje te ga prilagoditi djeci. Prilagodba putovanja ovisit će prvenstveno o uzrastu djeteta. Za bebe treba računati na prostor predviđen za hranjenje, njegu i spavanje te na dostupnost dječje hrane i higijenskih potrepština na odredištima koje se planira obići. Mala djeca su putnici koji zahtijevaju neprestani nadzor odrasle osobe. Poželjno je pripremiti im prikladne igračke za more, slikovnice i kreativne materijale koji neće zauzimati puno prostora, kao što su blokovi za crtanje, bojanke, društvene igre i sl. Svakako, djeca na jahti ne bi trebala biti samo promatrači nego aktivni sudionici plovidbe pa bi ih unaprijed trebalo zainteresirati za istraživanje mora i njegovih stanovnika, podneblja, za promatranje zvijezda noću i sl., a djecu školske dobi potaknuti i na vođenje vlastitog dnevnika putovanja, fotografiranje i učenje o samoj plovidbi.

Upoznavanje djece s osnovnim vještinama plovidbe, brodskim instrumentima i alatima te njihovo sudjelovanje u jednostavnim manevrima plovidbe na jahti, pružit će djeci osjećaj uključenosti i zasigurno pobuditi ljubav prema moru i plovidbi. Prvenstveno je važan pozitivan stav o boravku djece na jahti kako od strane roditelja i djece, tako i od strane osoblja jahte. Potrebno je zadržati smirenost te izbjegavati stres i frustracije. Poželjno je dogovoriti i podijeliti nadzor nad djecom među roditeljima, jer je ipak riječ o odmoru. Naposljetku, jahta je kompleksno, bogato te poticajno okruženje i sigurna prilika za nezaboravno obiteljsko ljetovanje.

Pretraži plovila u Hrvatskoj