Aktivni odmor, koji se događa i prilikom plovidbe na jedrilici, fizički je dosta zahtjevan. Stoga je prehrana na jedrilici jedna od najvažnijih stavki koju sudionici plovidbe moraju unaprijed zajedno planirati. 

Prilikom isplovljavanja poželjno se u što većoj mjeri opskrbiti osnovnim trajnim prehrambenim proizvodima za pripremu jela (brašno, ulje, začini i sl.). Treba predvidjeti odredišta za moguću dodatnu nabavku lakše kvarljive hrane (svježeg povrća, ribe, mesa i kruha). 

Uz dovoljnu količinu hrane, potrebno je osigurati i dovoljnu količinu pitke vode i ostalih napitaka. Preporuka za konzumaciju je 1,5 l tekućine po osobi dnevno.

Kuhinjske potrepštine i skladištenje

Popisu za nabavku prije ukrcaja treba pridodati i kuhinjske krpe, spužve, ubruse te sredstva za pranje posuđa. Iako je kuhinja na jedrilici dobro opremljena standardnom kuhinjskom opremom i uređajima (radna površina, sudoper, plinski štednjak s pećnicom).

 Opremljena je i osnovnim priborom za pripremu i konzumaciju jela. Ali, treba imati na umu da se način pripreme hrane razlikuje od onog na kopnu. 

Prvenstveno je riječ o manjem prostoru za pohranu, ograničenom plinskom gorivu za obradu namirnica (plinska boca je uključena u cijenu transit loga koji se doplaćuje pri ukrcaju) te manjem hladnjaku (130 l) za čuvanje kvalitete i sprječavanje kvarenja namirnica.

Način konzumacije obroka

Količina i vrsta namirnica ovisit će o afinitetima sudionika plovidbe i njihovim prehrambenim navikama. Svakako treba imati u vidu što se događa prilikom plovidbe na jedrilici – to je aktivan način odmora te će zahtijevati veću energiju, a time i veće količine primjerene hrane. 

Stoga se preporučaju manji obroci tijekom dana dok će večera, kada je jedrilica na sidrištu, često biti obilniji obrok koji će zahtijevati dužu pripremu, ako se za večernji obrok ne odluči istražiti lokalnu gastronomsku ponudu mjesta gdje je jedrilica usidrena.

Uređivanje popisa namirnica

Popis namirnica moguće je raditi prema osnovnim obrocima i međuobrocima te prema vrsti hrane (meso, povrće i voće, mlijeko i mliječni proizvodi, žitarice i mahunarke, tijesto, napitci, začini, ulja, jaja i dr.). 

Prednost treba dati trajnim namirnicama te jelima koja je moguće brzo pripremiti, a koja će ujedno osigurati dovoljnu količinu energije. Idealan je izbor kombinacija lagane mediteranske kuhinje koja obiluje povrćem, ribom i maslinovim uljem te brzih varijanti jela uz uporabu konzervirane hrane (npr. tunjevina, konzervirani grah i sl.).

Priprema i čuvanje jela

Sama priprema jela zahtijevat će više vještine zbog nestabilnosti jedrilice, osobito pri plovidbi. Potrebno je izbjegavati tekuća jela te jela koja zahtijevaju dužu pripremu. Također treba izbjegavati jela koja zahtijevaju složeniju obradu namirnica te detaljnu upotrebu kuhinjskog pribora s kojim se lako ozlijediti tijekom plovidbe. 

Preporuča se imati posude s čvrstim poklopcem kako bi se tijekom plovidbe izbjeglo rasipanje hrane. Zbog mjera sigurnosti, potrebno je zatvarati plinsku bocu nakon pripreme jela.

Priprema jela prilikom plovidbe na jedrilici dio je odmora pa je neizostavna podjela uloga među sudionicima plovidbe, kako za samu pripremu jela, tako i za čišćenje i pospremanje kuhinje i prostora za blagovanje nakon obroka. 

Kako su pravi nautičari poznati i kao majstori u kuhinji, umijeće spremanja obroka upotpunit će doživljaj boravka na jedrilici.