Odlazak na prvu plovidbu jedrilicom životno je iskustvo koje će se zacijelo dugo prepričavati i pamtiti. Stoga je osobito važno unaprijed se pripremiti i predvidjeti stvari na koje se može utjecati. 

Uz osnovnu opremu jedrilice, hranu i piće, važnu stavku čine i stvari koje će se ponijeti na plovidbu. Bez obzira na udobnost koju jedrilica može pružati, treba imati na umu da je jedrilica ograničen prostor koji je potrebno dijeliti s više osoba istodobno te da se na brodu prednost daje sigurnosti i funkcionalnosti. 

Poželjno je unaprijed planirati i sastaviti listu potrebnih stvari za plovidbu, kako za osobne potrebe, tako i za potrebe cijele grupe.

Dokumenti i osnovne stvari

Važno je ponijeti osobne dokumente, uključujući zdravstvenu iskaznicu. Također je poželjno imati i određenu količinu financijskih sredstva.

 Odgovorna osoba na jedrilici treba voditi brigu o dokumentaciji vezanoj uz plovidbu i iznajmljivanje broda te o potrebnim dozvolama. 

Odabir odjeće i obuće treba prilagoditi predviđenim vremenskim uvjetima. Unatoč povoljnim vremenskim uvjetima tijekom ljetne sezone na Jadranu, uvjeti plovidbe ne moraju uvijek biti idealni. Stoga za prvu plovidbu jedrilicom treba imati prikladnu odjeću, a osobito obuću. 

Osim uobičajenih jednostavnijih ljetnih odjevnih predmeta i neizbježnih kupaćih kostima, poželjno je imati i nešto topliju odjeću za noćnu plovidbu ili boravak na palubi u večernjim satima kada su temperature niže.

Specijalna odjeća i obuća

Ako se predviđa lošije vrijeme s oborinama, preporuča se imati i primjerenu odjeću, osobito nepropusnu jaknu. Obuća je vrlo važna za boravak na jedrilici kako bi se izbjegle moguće nezgode i ozljede. 

Pritom se preporučaju cipele za brod čiji je gornji dio izrađen od materijala koji se brzo suši, dok je donji dio izrađen od mekog, ne klizajućeg materijala, tzv. brodarice ili sportska obuća primjerena za kretanje palubom. 

Za nepovoljne vremenske uvjete preporučuju se posebne čizme za brod. Mobitel s prikladnim punjačem te fotoaparat i slične uređaje za komunikaciju ili zabavu preporuča se držati u zaštitnim vodootpornim torbama.

Higijena i briga za zdravlje

Pri odabiru sredstava za čišćenje i sredstava za osobnu higijenu prednost treba dati onima ekološki prihvatljivijim, imajući u vidu zaštitu mora i okoliša. 

Prilikom plovidbe također treba ponijeti i vlastite ručnike i ručnike za kupanje u moru.Jedna od važnih stavki je i priručna ljekarna koja uz moguće prepisane lijekove treba sadržavati i medicinske pripravke protiv bolova, lijekove za sniženje temperature te pripravke za olakšavanje tegoba u slučaju morske bolesti i nakon uboda ili opeklina kukaca ili morskih životinja

Kako boravak na jedrilici podrazumijeva i dugotrajnu izloženost sunčevim zrakama, potrebno se zaštiti kapama, naočalama, prozračnom odjećom te sredstvima s visokim zaštitnim faktorom.

Naposljetku, treba imati na umu i prikladan transport koji nakon razmještanja stvari neće zauzimati puno mjesta, kao što su sportske torbe. 

Kako će plovidba jedrilicom biti usmjerena prvenstveno na odmor, zabavu i uživanje, dobra knjiga s pomorskom tematikom uvijek će biti dobrodošla, kao i pribor za ronjenje i ribolov, ako je to predviđeno i posjeduju se potrebne dozvole. 

Zajednička briga svakog sudionika plovidbe je urednost prostora jedrilice. Stoga je potrebno da su i osobne stvari uvijek na prikladnom mjestu. Na taj način će zabava biti potpuna, a sjećanje na prvu plovidbu jedrilicom neizbrisivo.