Nautički turizam, kao sve popularniji oblik aktivnog provođenja odmora, u novije vrijeme smješta Republiku Hrvatsku među svjetski poznate destinacije. Sve više ljudi kod razmišljanja o odmoru razmatra kako unajmiti jedrilicu. Jedan od najvažnijih oblika nautičkog turizma je charter, ili najam plovila. 

Prema važećem zakonskom aktu u Republici Hrvatskoj: Pravilniku o uvjetima za obavljanje djelatnosti iznajmljivanja plovila sa ili bez posade i pružanje usluge smještaja gostiju na plovilu (Narodne novine, broj 99/13), charter djelatnost podrazumijeva iznajmljivanje plovila ili pružanje usluge smještaja na plovilu. Pri tom iznajmljivanje plovila može biti s posadom ili bez posade. 

Naravno, uz odgovarajuću unaprijed dogovorenu i javno dostupnu novčanu naknadu. Unajmljivanje plovila bez posade i skipera (kapetana) namijenjeno je uglavnom iskusnim nautičarima. Odabir plovila iz charter ponude treba prilagoditi željama i potrebama te osobnom nautičkom iskustvu.

Zašto jedrilice?

Najzastupljenija i najtraženija plovila za najam u Republici Hrvatskoj jesu jedrilice. One su idealan odabir kako za romantičan odmor parova, zabavan obiteljski odmor tako i za avanturistički odmor manje grupe. 

Jedna od prednosti pri razmišljanju kako unajmiti jedrilicu je ekonomičnost, budući da je pogon prvenstveno pomoću vjetra. U manjoj mjeri se koristi brodski motor, pri čemu je jedrilica ujedno i ekološki prihvatljiva. Plovidba jedrilicom podjednako nudi mogućnost uživanja u ljepotama mora i morskog krajolika, kao i avanturističku komponentu tijekom plovidbe pod punim jedrima. Jedrilica ujedno pruža i svu udobnost doma za odmor. 

Ugodne kabine, opremljena kuhinja i salon, WC te uređen prostor za boravak na palubi i uživanje u morskim vizurama upotpunit će provođenje odmora na jedrilici.

Skiper

Jedrilica je dostupna za najam sa skiperom ili bez skipera (kapetana). Kako plovidba jedrilicom zahtijeva određenu vještinu i iskustvo, najam sa skiperom vrlo je tražena opcija. Pri tom se skiperu, kao osobi koja dobro poznaje odredišta i odgovorna je za sigurnost svih sudionika plovidbe, prepuštaju konačne odluke vezane za plovidbu i upravljanje jedrilicom. 

U skladu s prethodno dogovorenim planom plovidbe i vremenskim uvjetima, skiper će tijekom plovidbe donositi odluke vezane uz rute i sidrišta i pritom odmor učini bezbrižnim i opuštajućim. Ujedno će omogućiti uvid u vještinu upravljanja jedrilicom i aktivno sudjelovanje u plovidbi. 

Skiper će se brinuti i o standardnoj opremi jedrilice i održavanju plovila. Skiperu je potrebno osigurati hranu te ležaj na jedrilici, u posebnoj kabini ili salonu. Izuzetno je važna pozitivna komunikacija i dogovor između skipera i svih sudionika plovidbe. Naravno, imajući u vidu da je svatko član posade s određenim odgovornostima i zadacima, a ne samo pasivan promatrač.

Troškovi

Najamnina za charter uglavnom pokriva samo zakup broda i skipera.

 Svi ostali dodatni troškovi, primjerice troškove boravišne pristojbe (ovisno o odredištu i terminu boravka, prema propisanom Zakonu o boravišnoj pristojbi), transit log (završno čišćenje) koji se plaća po dolasku u marinu, troškovi goriva, hrane i pića, komunalni troškovi itd., plaćaju se odvojeno te pripadaju tzv. dodatnim obveznim troškovima, APA (engl. Advance Provisioning Allowance), pri čemu se računa okvirno 30% od iznosa cijene charter usluge. 

O APA troškovima brinut će se kapetan broda, tj. skiper te omogućiti klijentu uvid u tekuće troškove. Po završetku plovidbe klijentu će se isplatiti nepotrošeni iznos ili će eventualno morati nadoknaditi troškove.

Preostaje samo prihvatiti izazov, unajmiti jedrilicu i provesti ispunjen godišnji odmor jedreći, bilo kao aktivan sudionik koji iz dana u dan savladava umijeće jedrenja, bilo uživajući u moru i prekrasnoj obali danju te u opuštanju pod zvjezdanim nebom noću.