Ekološki osviješteno jedrenje

Svake godine oko 8 milijuna tona plastike završi u moru. Loše upravljanje otpadom osuđuje nebrojene morske ptice i životinje na smrt isprepletanjem ili trovanjem plastikom. Čak dovode do kemijskog onečišćenja ribe koju jedemo.

Ljudska ovisnost o fosilnim gorivima omamljuje ocean koji apsorbira preko 25% našeg viška ugljika i više od 90% dodatne topline.

Spriječiti ovaj užas nije teška stvar: samo se potrudite i nemojte more i ocean smatrati mjestom prikladnim za odlaganje smeća.

Željeli bismo biti dio ekološke zajednice koja promiče ekološki osviještenu plovidbu i zbog toga vam u ovom članku dajemo nekoliko savjeta kako da vaše jedrenje učiniti ekološki prihvatljivim načinom odmora.

Stay Green while sailing

Kako jedriti bez zagađenja oceana

Koristite sile vjetra i sunce da biste se kretali

Jedrilice i električna plovila dva su valjana rješenja kako bi putovanje brodom učinili održivijim.

Oni jednostavno koriste vjetar i solarnu energiju kako bi brod plovio: na taj način možete izbjeći beskorisno zagađenje, osjetiti povezanost s prirodom i potpuno se odvojiti od gradske vreve.

Još jedna stvar; jeftinije je.

Ne bacajte otpad preko broda

Bacati smeće u vodu možda je jedna od najstrašnijih stvari koje možete učiniti tijekom jedrenja.

Čak i kada bacate organski otpad za koji mislite da može nahraniti morske životinje, to obično nije slučaj, a ono što bacite preko broda doprinijet će onečišćenju mora.

Izvadite ambalažu i reciklirajte je prije nego što se ukrcate. Pušači ne bi smjeli bacati svoje cigarete preko broda, već ih držeći u limenci sve dok ih ne možete pravilno odložiti na obalu.

umweltbewusstes Segeln

Provjerite je li vaš motor dobro održavan i ne curi li gorivo ili ulje

Prilikom punjenja goriva na pumpnoj stanici budite vrlo oprezni i uvijek stavljajte krpu oko unosa goriva da ne bi prolili gorivo u vodu.

Propuštanje nafte u vodu ne utječe samo na ribe i velike morske sisavce, već i na velik dio ptica koje piju vodu.

Koristite spremnike za: otpad, istrošene baterije i ulje

Postoje odlagališta koji nude uslugu skupljanja ove vrste materijala, što osigurava pravilno rukovanje radi mogućnosti recikliranja.

Očistite svoj brod eko proizvodima

Kod čišćenja broda nije potrebno svaki put upotrebljavati deterdžente. Ponekad je dovoljna tekuća voda i spužva.

Međutim, ako želite napraviti generalno čišćenje i koristiti deterdžent, postoji mnogo zelenih i ekološki prihvatljivih alternativa tradicionalnim deterdžentima, pogodnih za čišćenje vašeg plovila!

Za kraj

Kao što vidite, ekološki osviješteno jedrenje je moguće. Trebate se samo malo bolje pripremiti prije puta.

Ovih nekoliko minuta pripreme znači godine čiste vode i zdrav život za nas i morska stvorenja.